يادداشت پايگاه خبري تحليلي پيرغار؛
بنده اين حرف را از اساس غلط ميدانم که آن عزيز خطاب به آقاي حيدري گفت «اين 8 نفر را رئيسجمهور بدانيد»! اينها کانديداي رياستجمهورياند. کسي که هنوز رئيسجمهور نشده شأن خدايگاني براي خود قائل است و گفتن يک بله و خير در پيشگاه ملت را کسر شأن ميداند، واي به روزي که رئيسجمهور شود.
به نظر ميرسد اشکال بخش دوم مناظره اقتصادي در عدم همخواني فرهنگ حاکم بر سوالات با فرهنگ تکبر حاکم بر روح رقابتهاي سياسي کشور بود. در هر حال کانديدايي هم که به اين نحوه سوالات اعتراض داشت، ميتوانست در يک کلام اعتراض خود را بيان کند و اتفاقا در نحوه اعتراض، حرکات هيستيريک دون شأن يک کانديداي محترم از خود بروز ندهد.
جالب اينجاست يکي از کانديداها گفت: من به احترام مردم به اين سوالات پاسخ نميدهم اما 10دقيقه بعد گفت: من به احترام مردم پاسخ ميدهم! يعني تغيير عقيده ظرف 10 دقيقه!
درباره بخش اول مناظره هم يکي ـ دو کانديدا گفتند وقت کم بود و شيوه را نپسنديدند. براي اظهارنظر 8 کانديدا واقعا انتظار داشتند چه ميزان وقت توزيع شود؟ به نظر من بخش اول مناظره بسيار دقيق و متين طراحي شده بود و اين امکان بود که کانديداها با هم چالش کنند اما شايد خاطره بد سال 88 باعث شد کانديداها خود تمايل به چالش با يکديگر نداشته باشند و بيشتر به فکر بيان ديدگاههاي خود باشند يعني رويکردي اثباتي داشته باشند که اين اتفاقا امر مبارکي است. چرا هميشه ما بايد به دنبال دعوا باشيم؟ اما از همين بخش اول مناظره ميشد بسياري مسائل را دريافت کرد.
اينکه: 1- کدام کانديدا توانايي و هوشمندي اين را دارد که در پاسخ به سوال اقتصادي طرح شده در 3 دقيقه ديدگاه خود را مختصر و مفيد و همهفهم بيان کند. در اينجا بايد گفت زمان رکن مهم مناظره روز جمعه بود؛ رئيسجمهور حتما بايد حضور ذهني، سرعت عمل و قدرت انتقال مفاهيم در کوتاهترين زمان ممکن را داشته باشد و الا ما که سخنران همايش قرار نيست انتخاب کنيم که طالب زمان بيشتر باشيم.
رئيسجمهوري که نتواند در 3 دقيقه درباره يک موضوع ديدگاه خود را براي مردم شرح دهد، قطعا تبديل به «رئيسجمهور حرف» خواهد شد و حوصله همه ملت را سر خواهد برد؛ مردم از حرف خسته شدهاند.
2- کدام کانديدا در طول مناظره سرزندهتر و انرژيکتر بود؛ قطعا بيان يک ايده با روحيهاي سرزنده و با انتقال انرژي به مخاطب از يک بيان خموده و کشدار موثرتر و بهتر است. مردم رئيسجمهور خموده نميپسندند. و اينکه کدام کانديدا تا آخر 4 ساعت برنامه آثار خستگي در چهرهاش هويدا نشد. در اظهارنظرها ديدم که بعضي کانديداها هم گفته بودند 4 ساعت طولاني بود. قطعا رئيسجمهور آينده بايد توانايي يک جلسه فشرده 4 ساعته را دشته باشد، اينکه ديگر بديهي است! به هر حال از نظر نگارنده مناظره عصر جمعه با همه اشکالاتي که ميتوان به آن گرفت، عيار مديريتي کانديداها را مشخص کرد. توده مردم که همان بينندگان تلويزيون باشند استاد دانشگاه يا عضو هيات علمي يا سخنران علمي همايش اقتصادي نميخواهند انتخاب کنند؛ رئيسجمهور ميخواهند انتخاب کنند. مديريت زمان، سرعت عمل، قدرت انتقال مفاهيم، نگاه رو به جلو و منش رفتاري از جمله پارامترهايي است که از مناظره روز جمعه براي مردم قابل استخراج بود. در پايان لازم به ذکر ميدانم، اين يادداشت به معناي آن نيست که روشهاي ديگري را نميشد براي مناظره در نظر گرفت.